Raleigh Hills Ranch – Whole House Remodel

“We chose to work with COOPER Design Builders after seeing the recently remodeled home of our close friends who highly recommended them. What impressed us most was that the team was very communicative and quick to respond to our questions. They understood our goals and how to best implement them into the design, material selections, and workmanship of our remodel. Our project manager paid attention to every detail and worked diligently to stay on schedule.”  – Homeowners Stan & Pam


One of our most transformational projects in recent years is a home that had been passed from one generation to the next, inspiring thoughtful changes and personal touches to complement the serene neighborhood and the lifestyle of the homeowners.

This 2,800 square foot one level ranch was originally designed in 1969 incorporating fun features of the era including a courtyard entrance and a sunken living room. Unfortunately, the open, spacious feel that we have come to expect from a mid-century home was completely absent. The private wing of the home containing the bedrooms and baths had a functional layout but the more public areas including the kitchen, dining, living, and family rooms were boxed-in, dark, and maze-like. This floor plan was especially lamentable given that the home backs onto an expansive, private green space with Fanno Creek flowing along the back of the private quarter acre property.

Re-designing the main living areas to create a fully open-concept space to host large family gatherings was the main focus, alongside creating a comfortable space to age in place. It also established a beautiful light-filled panorama of the outdoors from the moment you enter. To that end, walls were torn down, bathrooms were gutted, though all of the best original features of the home were truly enhanced by the new design.

The large, open concept living space features separate areas defined by lighting and furniture placement as well as built-in custom cabinetry and cozy fireplaces. The light, airy kitchen features an enormous island with integrated cooktop and microwave drawer that comfortably seats ten. The cool, grey cabinetry and vibrant quartz countertop of the island provide a playful contrast to the crisp white cabinetry, geometric tiled backsplash and clean Caesarstone counters along the outer walls of the kitchen. A sunny breakfast nook is tucked to the side of the kitchen and features a double wall oven built-in to a smart pantry wall that provides ample extra storage. A cozy seating area is anchored by an inviting, stone clad gas fireplace; a great alternative seating area to the bright, open high beamed sunken living room. Custom bench seating was designed to make the most of this large gathering space that features huge windows, a gas fireplace, and a voluminous vaulted ceiling.

In the private wing of the home, the master suite was completely reimagined, taking it from a dark, awkwardly arranged area to a light-filled, personalized suite of spaces. The original hallway of closets was removed to create a proper-sized master bathroom for the home while a small bump-out along the exterior wall allowed for a new, oversized walk-in closet. The materials of the bath were selected with care and meant to invoke a serene, soothing experience. A custom vanity for her, a private washroom, curbless shower, and radiant heated floors are all smart features that take this space from wow to wondrous for the homeowners. A large skylight in the newly vaulted ceiling beams sunlight into the space and it lights up all the beautiful, soft Carrara marble and neutral tile accents and finishes.

The facade of the home was completely revived with a crisp selection of soft, off-white exterior paint and updated light fixtures. The new cobalt blue front door and painted shutters add a splash of color plus a custom wood privacy gate warmly greets guests at the entry to the original-design courtyard space.